dissabte, 26 de febrer del 2011

El planeta dels simis (Planet of the Apes)



Data d'emissió: 23.02.2011
Canal: La 2

Adaptació de la novel·la homònima, escrita pel francès Pierre Boulle que, curiosament, també és l’autor d’una altra novel·la que donaria lloc a una gran pel·lícula d’èxit amb la que acabàvem el comentari anterior: El pont del riu Kwai.
Recordada sobre tot pel seu desenllaç, amb un gir narratiu espectacular i sorprenent que li dona un nou sentit a la resta del metratge i que va portar als muntadors a eliminar una seqüència final on Nova, la companya del Taylor interpretat per Charlton Heston, li anunciava el seu embaràs (situació que sí que es dona a la novel·la). Dirigida per Franklin J. Schaffner, la pel·lícula mostra acció, aventures, fantasia i ciència-ficció.

A l’any 1972, en Taylor i la seva tripulació van partir en una nau espacial amb la missió de colonitzar el planeta habitable més proper. Després de comprovar que alguna cosa va malament, aterren en un planeta desconegut habitat per uns simis intel·ligents que utilitzen els humans, que han perdut la seva capacitat de parlar, per a l’experimentació o l’entreteniment. Òbviament, se’n poden fer moltes lectures del que la metàfora representa, des de la immoralitat de l’experimentació amb animals fins a una crítica de la realitat social i política del moment, passant pel racisme i la xenofòbia fins a l’ecologisme.
L’èxit del film fou tan gran que donà lloc a quatre seqüel·les, de les quals no existeix traducció al català: Regreso al planeta de los simios, Huida del planeta de los simios, La rebelión de los simios i La conquista del planeta de los simios, dues sèries de televisió (una d’elles en dibuixos animats) i una de les primeres explotacions comercials massives en forma de productes de merxandatge (la més gran fins l’arribada de La guerra de las galàxies). A més, l’any 2001 el director Tim Burton en feu un remake que no fou gaire reeixit (El planeta de los simios), i fa temps que s'està preparant un nou film sobre la sèrie que durà el títol de Rise of the Apes. A banda d'això, el món simiesc també ha estat objecte de tot tipus de webs (com, per exemple, aquesta en castellà) i de bromes, homenatges o dieu-ne com vulgueu. Una de les més notòries és la que va aparèixer, en forma de musical, a la sèrie d’animació Els Simpsons, que podeu veure a continuació:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada